9 Ekim 2010 Cumartesi

TAHİNLİ ANTALYA PİYAZI


Bu yaşıma kadar nerede piyaz istediysem karşıma fasulye ve salatalıklarla karıştırılmış bir salata getirdiler. Ne yani şimdi normal salataya haşlanmış fasulye katılınca adı piyaz mı oluyor ! Piyaz deyince hep sizin de aklınıza daha özel bir şey gelmedi mi?

Tahinli de salata mı olur demeyin sakın. Evet hem tahinli hem de sirkeli, bana da ilk duyduğumda tahin ve sirkeyi karıştırıp fasulyenin üzerine dökmek tuhaf geldi biraz, ikisini birbirine yakıştıramadım, taki yiyene kadar... Piyazı ilk defa eniştemin elinden yedim. Kendisi Antalyalı. Çok da güzel yapar piyazı. Asıl piyaz Antalya 'da yapılıyormuş meğer. Oralarda ünlüymüş tahiniyle. Hele ızgaraların yanına müthiş bir tat katıyor. Hele de benim sultan köftemin yanına pek yakıştı :)

Nasip olur da Antalya'ya gidersem ilk işim hemen gidip piyazı kendi yerinde yemek olacak.

MALZEMELER (8 kişilik)
2 su br. kuru fasulye
1 demet ince kıyılmış maydanoz
2 adet beyaz soğan

SOS MALZEMELERİ
Yarım su br. haşlanmış fasulye
1 su br. tahin
1 su br. sirke (üzüm ve elma sirkesini karıştırabilirsiniz)
5 diş rendelenmiş sarımsak
3 çay kş. kimyon
1 su br. su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
4 çay kş. şeker
İsteğe göre tuz


 YAPILIŞI
Fasulyeyi 1 gece önceden ıslayın. Ertesi gün düdüklü tencereye fasulyelerin üzerine çıkacak kadar su ve tuz ilave edip,15 dakika pişirin. (ya da fasulyenizin cinsine göre 20 dakika) Suyunu süzün.

Limon tuzunu 1 bardak suda eritin. 

Yarım su br. fasulyenin üzerine sarımsak, tahin, sirke ilave edin ve blendırda iyice ezin. Erittiğiniz limon tuzunu , şekeri ve kimyonu da ilave ederek tekrar blendırdan geçirin. Böylece sosumuzu hazırlamış olduk.

Soğanı ince ince söğüş doğrayın. Tuzla ezerek acısını çıkartın, yıkayıp süzün.(bu şekilde daha hafif oluyor, dilerseniz tuzlamadan da kullanabilirsiniz.)

Haşlanmış fasulye, soğan ve sosu katıştırarak servis tabağına alın. Üzerine bol maydanoz serperek servis edin. KAŞIKLA SOSUNA DALDIRARAK YEMENİZ ŞEF ÖNERİSİDİR, AFİYET OLSUN :)

4 yorum:

Aslıhan dedi ki...

Merhaba öncelikle ellerinize sağlık :) Doğma büyüme Antalyalıyım. 17 yaşında üniversiteyi kazanıp Eskişehir'e geldiğimde piyaz dedikleri şeyin fasulye soğandan ibaret bir şey olduğunu gördüğümde çok şaşırmıştım. Çünkü ben piyazı her yerde böyle sanıyordum meğer bizim usulmüş :)) Ama herkes yapamaz piyazı, Antalyalılarda dahil. İyi yapanın elinden yemezseniz bir daha tadına bile bakmazsınız ama iyi yapana denk gelirseniz bir daha vazgeçemezsiniz :) Eğer Antalya'ya yolunuz düşerse Şişçi Mustafa'da güzel bir piyaz yiyebilirsiniz :)

pinar dedi ki...

merhaba bende antalyada buyudum ve bu tada bayilirim ve bizim orda icine haslanmis yumurtada katilirdi bi deneyin daha da guzel oluyo:)

nesrin dedi ki...

Olur olmaz demeden önce bir denemek lazim. Ellerine saglik. Sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

eminim çok lezzetli olmuştur
sevgiler..